tresne

3 důvody, proč jíst třešně

Nejen, že vypadají a chutnají skvěle, třešně také obsahují látky, které jsou velmi prospěšné našemu tělu.

1. Vláknina

      Je obecně známo, že vláknina zaplňuje, takže se nemůže stát, že sníš příliš mnoho kalorií. 1 hrnek, což je přibližně 200g, obsahuje okolo 85kcal, méně než 1g tuků a 2.9g vlákniny. Denní příjem vlákniny by se měl pohybovat v rozmezí 21 – 30g.

2. Flavonoidy

      Antokyany jsou chemické sloučeniny, které dávají třešním jejich typickou tmavě červenou barvu. Jakožto antioxidační flavonoidy, antokyany chrání tělo před poškozením environmentálními toxiny a volnými radikály, které se vytváří při zpracování jídla v těle. Toxiny a volné radikály můžou urychlit proces buněčného stárnutí. Ve studii publikované v roce 2010 – Annual Review of Food Science and Technology – se ukázalo, že antokyany mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Stejně tak se ukázalo, že flavonoidy pomáhají proti obezitě a pomáhají při léčbě cukrovky.

3. Vitamín C

  Známý přírodní antioxidant, který také napomáhá při opravě poškozených tkání a produkci kolagenu. Vitamín C je také velmi důležitý pro zdravou pokožku, šlachy, úpony, chrupavky a cévy. Je také potřebný při léčbě všemožných zranění, pro pevné kosti a zuby. Doporučený denní příjem Vitamínu C je 75mg pro ženy, 85mg pro těhotné ženy, 120mg pro kojící ženy a 90mg pro muže. 200g třešní obsahuje přibližně 9.7mg vitamínu C. 

Využijte proto třešňové sezóny a jezte, co zvládnete, nejlépe čerstvé 🙂 Pokud se rozhodnete pro odšťavnění, přijdete o vlákninu, pokud se rozhodnete pro zamražení, přijdete o část antioxidantů. 


Sypači.cz 2016 Všechna práva vyhrazena